De jaren 80

 

Wat was "in" in de 80-er jaren?

In deze sectie willen we die dingen laten zien die 'hip' waren in de jaren 80. Voor diegenen die het zelf meegemaakt hebben een leuke trip naar je verleden, en voor anderen een kijkje in die vreemde jaren 80...

 

lolobal(l)

Ik geloof dat het begin jaren 80 moet zijn geweest (weet iemand het precies?) dat de lolobal of loloball een enorme rage was... De voltallige nederlandse - maar ongetwijfeld ook buitenlandse - jeugd stuiterde op en neer op zo'n rare dubbele bal met een schijf erom..

Er is verassend weinig te vinden over de rage van destijds, behalve een aantal vermeldingen in web-logs...
We zijn in ieder geval wel blij te vernemen dat ze nog steeds te koop zijn.
Rubik's cube!

Erno Rubik zocht naar een originele manier om zijn studenten iets te leren over 3D objecten. Het resultaat - Rubik's cube - was een enorme hit, en Rubik verdiende er miljoenen aan. Vanwege de grote uitdaging van de kubus (43 quintiljoen mogelijkheden) werden er vele boeken over het oplossen ervan geschreven. Ook werden er wedstrijden georganiseerd, waarbij het wereld record op 16,5 seconde staat.
 

Kijk voor informatie op rubiks.com. Manieren om hem op te lossen vind je hier en hier. Een applet om online op de kubus uit te kunnen leven vind je hier.
 
De speelhal.

In de jaren tachtig bracht de jeugd menig uurtje door in de speelhal (arcade). Die stond vol met de toenmalige computer spellen, waarvan 'Pacman' (zie plaatje) wel de bekendste is, maar vergeet niet 'donkey kong', 'space invaders' en 'frogger'...

Op videotopia.com vind je een leuk, doch amerikaans, overzicht. Pacman kun je hier online spelen... Neave heeft een leuke verzameling classics op een erg strakke site.
 
Triviant.

Vele avonden werden doorgebracht met triviant. Een spel waarbij de deelnemers het tegen elkaar opnemen in hun kennis over allerhande zaken in de categorieen 'sport', 'geschiedenis', 'natuur' en ga zo maar door.

Het spel geniet nog steeds populariteit en je kunt het dus nog gewoon overal kopen. Check de officiele (engelse) site hier.
 

 

TERUG naar home